Gaoperspad

Prachtig wandelpad op Kempisch Bedrijven Park in Hapert

Op woensdag 10 mei 2017 werd in Hapert op het Kempisch Bedrijven Park het ‘Gaoperspad’ geopend; een wandelpad dat loopt door een prachtig stukje nieuw aangelegde natuur op het KBP. De Haopertse Gaopers waren aanwezig om de feestelijke opening cachet te geven.

GBOH
Het idee van het ‘Gaoperspad’ komt van Jan Tijssen, die als lid van het Georganiseerd BurgerOverleg Hapert in de commissie Milieu en Groen zit. Tijdens de ontwikkeling van het KBP, dat langzaamaan steeds verder bebouwd wordt, stond voor Jan en de medecommissieleden vast dat er plaats moest zijn voor de natuur. Zo geschiedde en op woensdag 10 mei werd het naambord van het pad officieel onthuld door waarnemend burgemeester Maas, die aanhaalde dat aangelegde natuur even mooi kan zijn als spontane natuur.

Park
Het ‘Gaoperspad’ is te bereiken via de Ganzestraat in Hapert maar ook via de fietspaden op het KBP. Er is ruimte voor uitbreiding en maakt van het bedrijventerrein met recht een park. Omdat direct bij de aanleg van het KBP rekening is gehouden met de natuur, zijn de bomen en struiken inmiddels zodanig gegroeid dat het de bedrijfspanden camoufleert. Nu al wordt het pad, dat rolstoeltoegankelijk is, veelvuldig gebruikt. Waarnemend burgemeester Maas stipte nog even aan dat de Hapertse bevolking in eerste instantie sceptisch tegenover de plannen van het KBP stond maar nu volop geniet en gebruik maakt van het park. Ceremoniemeester Jan Tijssen repliceerde: “Zo zijn wij. Hapertse mensen kijken eerst de kat uit de boom maar zijn niet bang om later toe te moeten geven dat ze ongelijk hadden.”

Aards paradijs
Dat de Haopertse Gaopers aanwezig waren, was volgens Jan Tijssen logisch: “Een Haopertse Gaoper is een mens die veel ziet, weinig zegt en er het zijne van denkt. De Haopertse Gaopers hebben als taak de verhalen van vroeger levend te houden en waar kan dat beter dan in het mooiste stukje van Hapert? Wat zeg ik? Het mooiste stukje van Nederland. Ik vind dit het aards paradijs en ik hoop dat veel mensen ervan zullen genieten. Want wa is ’t hier toch schôn!” Lien Lavrijsen, de allereerste Haopertse Gaoper, kreeg de eer om samen met waarnemend burgemeester Maas het naambord te onthullen. Daarna volgde een wandeling over het pad en werd geproost met een heerlijk Haperts likeurtje.

Samenwerking
Het pad is er voor iedereen en is ontstaan vanuit samenwerking. Het GBOH, het gehandicaptenplatform, de scouting, de Haopertse Gaopers, de WVK, het KBP; allemaal partijen die de handen ineen hebben geslagen om van het KBP een echt park te maken. Waar werknemers van het bedrijventerrein tussen de middag even een frisse neus kunnen halen, waar ouders met kinderen in de natuur spelen, waar gebuurt wordt op het bankje en waar men elkaar kan ontmoeten. Het wandelpad is opgenomen in het knooppuntennetwerk en eenvoudig te bereiken vanuit Hapert en vanaf het KBP. Met een aangepaste versie van het lied ‘Haopert, m’n duprke’, gezongen door de Haopertse Gaopers, is het pad officieel geopend.